lørdag 24. desember 2011

Kransekake

Idag kommer oppskrift på kransekake.
En kake som mange forbinder med jul og festligheter.
En kake som egentlig er nokså enkel å lage :)

500g mandler
450-500g melis
4 eggehviter

Begynn med å male mandler i en kvern.
Bland inn melis og rør om.
Sett så bollen ned i en vask me varmt vann..
Ha i eggehviter i og rør til du får en fast deig,
Du har bollen i vannet fordi deigen skal blir seig.
Kna deigen godt, før du begynner å rulle ut tommeltottfinger tykke pølser.
Men hvis mulig er det best å la deigen stå kaldt ett døgn.
Bruk kransekakesett for å steke kakene.
Smør rundingene med smeltet meierismør og et drykk semuligryn.
Dette gjør at man lett får kakene ut av formen etter steketid.

Gjør som på bilde og stek i rundt 12-14 minutter på 200 grader;
 





Husk å se etter dem i ovnen slik de ikke blir brent.
Steker de for lenge blir de tørre !
Avkjøl på rist og pynt med melis (melis, eggehvite, litt sitronsaft)
Legg en franskrive/lyst brød i midten, da blir kaken seig :)


Lag ruffels på hver ring og legg den neste ringen oppå slik det limes. Repeter dette til kaken når toppen.
Hvis du lager kaken i forveien, går det kjempe fint å fryse ringene og ta opp kaken en dag iforveien og sette kaken opp :)











Bildedryss =

 


Som dere ser pyntet jeg bare med en julekule, enkelt og greit :)


Ønsker alle en God JUL :)
Klem Elise 


onsdag 21. desember 2011

Jule-Cupcake

Jule-cucpake = Pepperkake-cupcake :)

Ingredienser;
3 egg
1dl brunt sukker
1dl sukker
1ts vaniljesukker
1ts bakepulver
5dl hvetemel
1ts kanel
1/2ts malt nellik
1/2ts ingefær
1/2ts kardemomme
100g smeltet smør
Skallet av 1 klementin
Saften av 2 klementiner

Lag eggedosis av sukker og egg.
Bland alt det tørre og ha det i eggedosisen vekselvis med smøret.
Ha i saften og skallet fra klementinen og rør godt om.
Fyll formene 3/4 fulle og sett i ovnen på 200 grader i ca 15 minuetter ..


Avkjøl og lag frosting.
Jeg valgte smørfrosting med hvit sjokolade.
Smør
Hvit Sjokolade
Melis
Nermere oppskrift finner du her;
http://www.passionforbaking.
com/blog/2011/02/11/
hvit-sjokolade-frosting-2/






 Pynt med perler;



 

Brune pinner

Her kommer en enkel oppskrift på brune pinner.
Denne er med kakao og er gjort i en fei :)

Ingredienser;

400g smør
200g sukker
200g brunt sukker
3 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
2 ss kakao
500g hvetemel
2 egg

Bland alt det tørre og smuldre inn mykt smør.
Ha så i eggene og kna til du får en passelig deig.
Trengs mer mel enn i oppskriften !
Rull så ut til tykke pølser, og trykk dem ned me fingrene før du har over hakkede mandler og strøsukker;







Stek på 200 grader i ca 6-7 minutter og hakk dem opp som på bildet når dem kommer ut av ovnene;



Kakemenn

100g smeltet smør
3dl sukker
2dl helmelk
1ts hornsalt
1 L Hvetemel

Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og halvparten
 av hvetemelet hvor du har blandet inn hornsalt.
 Tilsett mer mel til deigen er passe tykk.


La deigen helst stå til neste dag.
Kjevl ut plater og trykk ut med juleformer.
Stek på 175g i ca 5-7 minutter, eller til de er blitt gylne.
Avkjøl og pynt me melis :)




Klem !

Peppernøtter

Nok en julebakst idag :)

250 gram smør
2 1/2 dl sukker
1 ss sirup
1 egg 1
1/2 ts kanel
1/2-1 ts støtt nellik
1 ts kardemomme
2 ts natron
400 gram hvetemel




1. Romtemperert smør blandes med sukker, sirup og egg til en smidig masse.
2. Tilsett krydderiene, natron og hvetemel og bland godt.
3. Form deigen til kuler og trykk ned me gaffel.
 Stekes gyllenbrune, i ca. 8 minutter ved 200 grader.




ENJOY

Focaccia !

 



Oppskriften finner du her;


onsdag 14. desember 2011

Sirupsnipper

Hei !
Idag kommer oppskrift på mors populære sirupsnipper.
Disse er en slager nå i jula :)

125g sirup
4ss fløte
65g sukker
65g margaring
1/2ts natron
1/3ts pepper
1/4ts ingefær
1/4ts kanel
250g hvetemel
25 gr mandler

Varm opp smør, sukker, fløte og sirup.
Løft kjelen av platen når det er kokt opp og tilsett natron.
Avkjøl og sikt inn mel og krydder.
Sett deigen kaldt til neste dag.

Trill så ut så tynt som ønskelig og bruk ett sirupsnippejern eller
evnt linjal.
Sett en halv skold mandel imidten av hver snipp. Husk at mandelene må være
helt tørre for at kakene ikke skal bli myke.
Stek på 180-200 grader midt i ovnen til de er blitt gylne.
 
 


Ha en fin dag videre :)
Klem Elise !!

tirsdag 13. desember 2011

Lussekatter

Idag er det Lucia dagen, derfor er det tid for
Lussekatter :)

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften;
http://elisesbakery.blogspot.com/2011/11/sjokoladeboller.html
Uten sjokoladen selvfølgelig,
men tilsatte 1g safran. Her kan du også bruke gurkemeie - funker begge deler !

Slik får du lussekattformen;
- Begynn med å dele deigen i passende biter, trill dem deretter ut som pølser,
før du ruller endene inn slik det blir en slags S;
 
 
Det var det, så enkelt...


Sett dem til heving en god stund, før du evt pensler med egg og har rosiner i hver snurr.. 



Litt dårlige resultatbilder,
men smaken som teller;




KLEM